Oskaras Vaildas "Doriano Grėjaus portretas"

"Papraščiausias daiktas tampa nuostabus, jei tiktai jį slepi."
"Sąžinė ir bailumas tas pats. Sąžinė, tai firmos ženklas."
"Šiuolaikinis idealas - visapusiškai informuotas žmogus. O visapusiškai informuoto žmogaus protas - baisus daiktas. Jis panašus į smulkių senienų parduotuvę, pilną dulkių ir sujauktą, kur visų prekių kaina aukštesnė už tikrąją jų vertę."
"Po kiekvieno pergyvento romano mes liekame tokie neromantiski"
"Ištikimieji pažįsta tik banaliąją meilės pusę, meilės tragedijas patiria tik neištikimieji"
"Kiekvienas geismas, kurį bandome užgniaužti , tebetūno mūsų mintyse ir nuodija mus. Kūnas nusideda kartą ir išsivaduoja iš nuodėmės, nes veiksmas - tai savotiškas apsivalymas. Nieko nebelieka tik malonumo prisiminimas ar saldi atgaila. Vienintelis būdas atsikratyti pagundos - jai pasiduoti. Jeigu spirsies, tavo siela susirgs, ilgėdamasi to, ką jos pačios sukurti siaubingi įstatymai pavertė siaubingais ir neleistinais dalykais . Sakoma, kad didžiausi pasaulio įvykiai vyksta žmogaus mintyse. Mintyse, ir tik mintyse padaromos pačios didžiausios pasaulio nuodėmės."
"Mes virstam šlykščiomis marionetėmis, negalinčiomis atsikratyti prisiminimų apie aistras, kurių per daug bijojome, apie nuostabias pagundas, kurioms pasiduoti pritrūkom drąsos."
"Jos (moterys) sugadina kiekvieną mielę, siekdamos, kad ji truktų amžinai."
"Gyvenimas, kuris formuos jo sielą, sudarkys kūna."
"Jauni vyrai nori būti ištikimi, bet nebūna, seniai nori būti neištikimi, bet negali."
"Jei nori susigrąžinti jaunystę, tereikia savo kvailystes pakartoti"
"Dabar dauguma žmonių miršta nuo savo vergiško sveiko proto, o tada, kai jau per vėlu, pamato, kad tiktai savo klaidų niekada netenka gailėtis."
"Punktualumas - laiko vagis."
"Nūnai žmonės žino visų daiktų kainas, tačiau nežino nė vieno daikto vertės."
"Moterys - dekoratyvinė lytis. Jos niekada neturi ko pasakyti, tačiau viską sako labai žaviai. Moterys - tai materijos pergalė prieš protą, o vyrai - proto pergalė prieš moralę."
"Žmonės, kurie myli vieną kartą gyvenime, iš tiesų lėkšti. Tai, ką jie vadina pastovumu ir ištikimybe, aš vadinu įpročio letargu ir vaizduotės stoka. Ištikimybė jausmų srityje - tas pats, kas pastovumas intelekto srityje: tiktai nesekmės pripažinimas. Ištikimybė! <...> Joje slypi nuosavybės troškimas. Daugelį daiktų mes išmestume, jei nebijotume, kad kiti juos paims."
"Patirtis neturi jokios moralinės vertės. Tai tik vardas, kuriuo žmonės vadina savoklaidas."
"Moterys vyrams atiduoda savo gyvenimo auksą. <...> bet jos visada nori jį atgauti smulkiomis monetomis."
"Moterys niekada nepastebi, kads nusileidžia uždanga. Jos visada nori šeštojo veiksmo, o kai tik visiškai prapuola susidomėjimas spektakliu, tuoj siųlo jį pratęsti."
"Ko gero, moterys labiau už viską vertina žiaurumą, atvirą žiaurumą. Jų instinktai nuostabiai primityvūs. Mes joms davėm laisvę, bet jos vis tiek liko vergės, ieškančios sau šeimininkų. Mėgsta būti valdomos."

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą